Search
sl-SIen-GB

Bibalinija

je blog raziskovalke Bibe Tominc (UIRS) na doktorskem študiju v Avstraliji
Ven za zdravje
Tiskaj  / Maja Kuhar 74
/ Kategorije: Novice, Aktivnosti, Obvestila

Ven za zdravje

Urbanistični inštitut Republike Slovenije je v letu 2017 pričel z izvajanjem programa »Strokovne podlage za prostorsko načrtovanje zelenih površin za spodbujanje telesnih dejavnosti prebivalstva«, ki ga v okviru razpisa na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje 2017 do 2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. Program poimenovan »Ven za zdravje« temelji na povezovanju področij javnega zdravja in prostorskega načrtovanja in izvaja različne aktivnosti, od raziskovalnih s pilotnim testiranjem, do prenosov znanja, osveščanja in promocije.

Projekt posveča pozornost vsem zelenim površinam, odprtim prostorom, ki pomembno vplivajo na splošno kakovost bivalnega okolja prebivalcev, omogočajo stik z naravo, hkrati pa spodbujajo aktivne in pasivne dejavnosti ter druženje in socialno povezovanje. V okviru projekta se pripravlja uporabna strokovna gradiva, priporočila in smernice za kakovostno načrtovanje zelenih površin s poudarkom na spodbujanju telesnih dejavnosti.

Pripravlja se celovit pregled različnih vidikov za ustrezno načrtovanje, prenovo in upravljanje zelenih površin za doseganje zdravega, kakovostnega bivalnega okolja, ki bo omogočalo aktiven, zdrav življenjski slog prebivalcev vseh starosti in družbenih skupin. Priprava strokovnih podlag vključuje več vsebin: obravnavajo vlogo, pomen in potenciale zelenih površin s stališča javnega zdravja, tipologijo zelenih površin ter vidike njihove kakovosti, hkrati pa tudi področje trajnostne mobilnosti (načrtovanje za hojo in kolesarjenje), upoštevanje demografskih značilnosti lokalnih okolij, varnosti ter enakovredne dostopnosti javnih zelenih površin, vprašanja prostorske percepcije in odnosov ter vidike participativnega načrtovanja in soustvarjanja. Poseben poudarek je na povezovanju vseh teh vidikov za njihovo vključevanje v celovito prostorsko načrtovanje in pripravo uporabnih, usklajenih smernic za načrtovanje zelenih površin za spodbujanje telesne aktivnosti (kot podpora v odločevalskih procesih) ter pripravo strokovnega gradiva za podporo občinam.


Vir: Strokovne podlage za prostorsko načrtovanje zelenih površin za spodbujanje telesnih dejavnosti prebivalstva


Več na: http://venzazdravje.uirs.si/


Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. Projekt / program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.


Predhodni članek Če ne moreš iz stanovanja, kaj boš potem?
Naslednji članek Art Nouveau valovanje: arhitekturna dediščina v Podonavju
Seznam novic

Ime:
E-pošta:
Zadeva:
Sporočilo:
x

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana

  + 386 (0)1 420 13 10
  info@uirs.si
  @UrbanInstitut

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00,
ob torkih tudi popoldne: 15.00 – 17.00.
Poletni delovni čas julij in avgust:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00.

  + 386 (0)1 420 13 31
  knjiznica@uirs.si

NOVIČNIK

Bi bili radi obveščeni o novicah
in delu Urbanističnega inštituta RS?

Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Loading
Copyright 2018 by UIRS
Back To Top