Search
en-USsl-SI
RaziskovanjePublikacijeKnjiga

Poti za vse generacije

Barbara Černič Mali, Damjana Gantar, Maruša Mali, Barbara Mušič, Matej NikšičZaložba: Urbani izziv - publikacije - 2012Prelistaj ali prenesi PDF

Kratka predstavitev


Sodelavci projekta DEMOCHANGE Demografske spremembe v Alpah so ob koncu poletja izdali vodnik Poti za vse generacije. V vodniku je opisanih dvajset zanimivih sprehajalnih poti na območju občin Bled, Bohinj, Gorje in Kranjska Gora. Kot nakaže že naslov publikacije, so vse poti primerne tako za starejše pohodnike kot tudi za otroke. V tem se publikacija tudi razlikuje od številnih drugih vodnikov in turističnih brošur. Ideja za vodnik je nastala pri izvajanju mednarodnega projekta DEMOCHANGE, v katerega so se sodelavci Urbanističnega inštituta RS vključili leta 2009. Osrednja tema projekta so demografske spremembe, ki so eden ključnih izzivov današnje Evrope. V alpskem prostoru so zaradi značilnosti, kot so redka poseljenost, draga infrastruktura, pomanjkanje delovnih mest in izseljevanje prebivalstva, te spremembe še bolj občutene. V projekt so vključene štiri občine zgornje Gorenjske: Bled, Bohinj, Gorje in Kranjska Gora. Iz širokega nabora poti v štirih občinah so izbrali dvajset takšnih poti, ki so primerne za vse generacije in na katere se lahko dedki in babice brez skrbi odpravijo skupaj s svojimi vnuki. Dokončni izbor so pripravili s člani lokalnih društev upokojencev, pri čemer so želeli, da so poti zanimive, da vodijo do kulturnih ali naravnih znamenitosti ali da so ob njih botanične, geološke ali druge posebnosti. Vse poti so avtorji prehodili in zanje pripravili "izkustvene" opise in slikovni material. Avtorji vodnika upajo in verjamejo, da bodo opisane poti in lepote ob njih spodbudile domačine in obiskovalce, da se odpravijo na potep. Publikacija je na voljo tudi v knjižnici Urbanističnega inštituta.

Predgovor Barbara Černič Mali
Lektoriranje Danijela Čibej
Avtorji poglavij Barbara Černič Mali, Damjana Gantar, Maruša Mali, Barbara Mušič, Matej Nikšič
Oblikovanje Loni Jovanović
Kolofon
Avtorji fotografij: Barbara Černič Mali, Damjana Gantar, Barbara Mušič, Matej Nikšič, Jože Kalan (avtor fotografije "Jezerce v dolini Radovne")
Kartografija: Barbara Mušič
Prelom in izvedbeno oblikovanje: Nejc Mlekuž
Izdajatelj: Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Zbirka: Urbani izziv - publikacije
Urednik zbirke: Boštjan Kerbler
Tisk: EPS Grafika, d.o.o.
Naklada: 6.000 izvodov
 

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top