Search
en-USsl-SI
Sodeluj na razpravi na temo priročnikov DPR "Zeleni sistemi v mestih in naseljih" ter "Ven za zdravje"
Print  / Vesna Slabe 5203
/ Categories: Novice

Sodeluj na razpravi na temo priročnikov DPR "Zeleni sistemi v mestih in naseljih" ter "Ven za zdravje"

četrtek, 4. 3. 2021, od 10.00 do 11.30, preko spletne platforme Zoom

Vabimo vas, da sodelujete na prvi razpravi na temo priročnikov DPR, ki jo organizira ZAPS kot nadaljevanje izobraževanj za načrtovalce. Razprava z naslovom »Uporaba usmeritev in priporočil za kakovostno načrtovanje zelenih površin v okviru priprave prostorskih aktov« bo potekala v četrtek, 4. 3. 2021, od 10.00 do 11.30, preko spletne platforme Zoom. Prijava >>.

UIRS kot izvajalec in pripravljavec vsebin k sodelovanju vabi vse občine, da na razpravo pošljejo svoje predstavnike, prostorske načrtovalce, ki se pri svojem strokovnem delu vključujejo v strateško in izvedbeno načrtovanje zelenih površin. Vsi člani ZAPS z udeležbo na razpravi prejmejo 2 kreditni točki / Sklop B - Teorija in referenčna praksa.

Izhodišča za razpravo predstavljata dva priročnika. Udeležence prosimo, da si priročnika predhodno ogledajo in nam v povezavi z njuno vsebino pisno zastavijo vprašanja, najkasneje do ponedeljka, 1. 3. 2021, preko povezave >>.
Na izobraževalnem dogodku bo v kratkem povzetku predstavljena vsebina priročnikov, sledil bo osrednji sklop z odgovori na vnaprej postavljena vprašanja ter zaključna odprta razprava.

Predlagamo, da priročnika skupaj pregledajo predstavniki različnih oddelkov vaše občine in skupaj tudi pripravijo vprašanja, ki so za vašo občino še posebej aktualna. Na vprašanja bosta odgovarjali krajinski arhitektki mag. Ina Šuklje Erjavec in Jana Kozamernik, soavtorici obeh priročnikov z Urbanističnega inštituta RS.

Oba priročnika sta namenjena prostorskim načrtovalcem, krajinskim arhitektom, urbanistom in arhitektom ter občinskim upravam, lokalnim skupnostim in ministrstvom, kot tudi drugi strokovni javnosti. Vsebujeta usmeritve za dvig kakovosti in zagotavljanje ustreznosti načrtovanja zelenih površin ter drugih odprtih prostorov v mestih in naseljih in se medsebojno tematsko povezujeta in podpirata. 

Priročnik Zeleni sistem v mestih in naseljih. Usmerjanje razvoja zelenih površin (priročnik DPR, Ministrstvo za okolje in prostor) se osredotoča na celovitost usmerjanja razvoja zelenih površin z različnih vidikov zagotavljanja funkcij zelenega sistema, podaja osnovna izhodišča za razumevanje, obravnavo in načrtovanje zelenih površin in opredeljuje tipologijo zelenih površin za uporabo pri prostorskem načrtovanju na različnih nivojih. Poleg splošnih usmeritev za načrtovanje zelenega sistema ter urejanje, vzdrževanje in spremljanje stanja zelenih površin, podaja podrobnejše usmeritve in pravila za načrtovanje in urejanje po posameznih tipih zelenih površin, ki so namenjena predvsem opredeljevanju prostorskih izvedbenih pogojev in drugih določil načrtovanja na izvedbeni ravni. V prilogi so zbrana tudi različna uporabna in uveljavljena načela, smernice in standardi.

Priročnik Ven za zdravje je zaključno gradivo programa Strokovne podlage za prostorsko načrtovanje zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti prebivalstva (naročnik: Ministrstvo za zdravje) in je namenjen tako širši javnosti kot strokovnim krogom. Povezuje področje zdravja in prostorskega načrtovanja ter se osredotoča na načela in smernice kakovostnega urejanja površin za omogočanje in spodbujanje telesne dejavnosti, s tem pa tudi vpliva na zdrav življenjski slog prebivalstva. V njem so na pregleden način predstavljeni ključni vidiki obravnavane tematike: zakaj in kako sta zdravje in načrtovanje prostora povezani vsebinski vprašanji, kakšne so potrebe in značilnosti uporabnikov po gibanju in uporabi zunanjega prostora, kakšne so značilnosti in prostorske zahteve različnih vrst telesnih dejavnosti in kako pristopiti k načrtovanju zelenih površin za doseganje celovitosti, ustreznosti in kakovosti za podporo javnemu zdravju. Priročnik vsebuje tudi priporočila za načrtovanje zunanjega prostora po vrstah telesnih dejavnosti in glede vključevanja vsebin v strateške in podrobnejše planske akte. Brezplačno naročite priročnik v tiskani obliki na povezavi.

Urbanistični inštitut RS načrtuje v letu 2021 v okviru projekta Ven za zdravje 2 tudi druge dogodke, zato spremljate našo spletno stran oziroma FB 

Vabljeni k sodelovanju!

Previous Article Bivanje v starosti
Next Article O zelenih površinah za aktiven in zdrav življenjski slog
Seznam novic

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top