Search
en-USsl-SI
RaziskovanjePublikacijeKnjiga

Kakovost bivanja v starejših in novejših večstanovanjskih soseskah



Založba: Urbanistični inštitut Republike Slovenije - 2023



Prelistaj ali prenesi PDF

Kratka predstavitev


Večstanovanjske soseske so zaokrožene urbanistične stanovanjske enote, ki so opremljene z infrastrukturo in prilagojene dnevnim potrebam stanovalcev. So pomemben del mestnih okolij in neposredno vplivajo na kakovost življenja prebivalcev. Množična gradnja večstanovanjskih sosesk se je v Sloveniji začela po drugi svetovni vojni, ko je bila naša država del socialistične Jugoslavije. V tem času je množična proizvodnja standardiziranih gradbenih materialov ponujala razmeroma hiter, stroškovno ugoden in dokaj učinkovit pristop za zadovoljevanje velikega povpraševanja po stanovanjih, potrebnih za hitro rastoče mestno prebivalstvo. Zato je potekala predvsem gradnja velikih večstanovanjskih sosesk. Ta vrsta gradnje se je v Sloveniji končala po razpadu Jugoslavije ter uvedbi novega družbenopolitičnega in gospodarskega sistema.
 
Prehod v tržno usmerjeno gospodarstvo je prinesel nove izzive, vključno s spremembami na področju stanovanjske gradnje. V primerjavi s socialističnim obdobjem (1945–1991) se je koncept večstanovanjske soseske v postsocialističnem obdobju (po letu 1991) precej spremenil. Pri Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije smo zato izvedli raziskavo, v kateri smo proučevali, kako stanovalci dojemajo kakovost bivanja v starejših (socialističnih) večstanovanjskih soseskah in kako v novejših (postsocialističnih). Spoznanja na slikovit način predstavljamo v tej publikaciji. Na koncu predlagamo tudi smernice ter priporočila za ustrezno prenovo večstanovanjskih sosesk iz socialističnega obdobja in načrtovanje novih večstanovanjskih naselij za zagotavljanje želene kakovosti bivanja.


Lektoriranje Demat d. o. o.
Avtorji poglavij Boštjan Kerbler, Richard Sendi, Ajda Šeme, Miriam Hurtado Monarres, Ženja Brezovar, Nataša Balant, Robi Koščak
Oblikovanje Demat d. o. o.
Finančni vir Publikacija je bila izdana v okviru projekta Kakovost bivanja v stanovanjskih soseskah iz socialističnega in postsocialističnega obdobja: primerjalna analiza med Slovenijo in Hrvaško (J52569), ki ga je iz državnega proračuna financirala Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovativno dejavnost Republike Slovenije. Raziskava je bila izvedena tudi na Hrvaškem, zato so rezultati med državama primerljivi. V tej publikaciji so predstavljeni le rezultati za Slovenijo.
Kolofon
Naslov: Kakovost bivanja v starejših in novejših večstanovanjskih soseskah
Avtorji: Boštjan Kerbler, Richard Sendi, Ajda Šeme, Miriam Hurtado Monarres, Ženja Brezovar, Nataša Balant, Robi Koščak
 
Založnik: Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Za založnika: Igor Bizjak, direktor
Zbirka: Urbani izziv − publikacije
 
Fotografije: Boštjan Kerbler, Ajda Šeme
Lektoriranje, oblikovanje, prelom in tisk: Demat d. o. o.
Naklada: 300 izvodov
 
Ljubljana 2023
Prvi natis
 
© Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Vse pravice pridržane

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top