Search
en-USsl-SI
RaziskovanjeProjektiProjekt
podloga_3.png

DISTENDER

DevelopIng STratEgies by integrating mitigatioN, aDaptation and participation to climate changE Risks



Program / naročnik / financer itd.:
HORIZON EUROPE (2021-2027)

Trajanje projekta:
2022 - 2025

Kratko o projektu:


DISTENDER je raziskovalno-inovacijski projekt (RIA). Ukvarja se z razvojem in preizkusom celostnih strategiji. Sloni na metodološkem okviru, ki vključevanje strategij prilagajanja podnebnim spremembam in blaženja podnebnih sprememb dosega s participativnimi pristopi, ki vključujejo odziv na vplive in tveganja zaradi podnebnih sprememb. Ti so podprti s kvantitativno in kvalitativno analizo, ki omogoča hkratno razumevanje medsebojnih vplivov, sinergij in kompromisov. Celostne pristope k blaženju in prilagajanju je treba prilagoditi razmeram v posameznem kontekstu. 
DISTENDER bo razvil niz kvalitativnih in kvantitativnih družbeno-ekonomsko-podnebnih scenarijev z več dejavniki s pomočjo a participativnega procesa, ki združuje znanje od spodaj navzgor vključujoč lokalno pomembne dejavnike z informacijami od zgoraj navzdol vključujoč globalne evropske družbeno-ekonomske povezave. Za analizo zapletenih interakcij v več sektorjih bo razvito orodje za modeliranje medsektorske in večsektorske ocene učinka, vključno z okvirom za ekonomsko vrednotenje. Analiziran bo gospodarski učinek različnih prizadevanj, vključno s poravnavo odškodninskih zahtevkov, in kako se spremenijo vzorci sektorskih dejavnosti po različnih scenarijih ob upoštevanju posrednih in kaskadnih učinkov. Gre za inovativen projekt, ki združuje tri ključne koncepte: navzkrižno merilo, integracijo/harmonizacijo in preverjanje robustnosti. DISTENDER bo sledil pragmatičnemu pristopu z uporabo metodologij in orodij v številnih evropskih študijah primerov (šest osrednjih in pet sledilnih), ki odražajo presek izzivov prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb. Znanje, pridobljeno s projektom DISTENDER, bo na voljo v sistemu za podporo odločanju (DSS), ki bo vključeval smernice, priročnike, enostavna orodja za uporabo in izkušnje iz uporabe študij primerov.
UIRS je bil intenzivno vključen že v prijavi projekta. Sodeluje v vseh delovnih paketih. Ima izrazito povezovalno vlogo med delovnimi paketi, ter vodi delovni paket 2 Co-Creations & Stakeholder Engagegement. 
 


Vodja projekta:


Dr. Barbara Goličnik Marušić univ. dipl. inž. kraj. arh. 
+386 (0)1 420 13 00 int. 46
barbara.golicnik-marusic@uirs.si


 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top