Search
en-USsl-SI
Regionalni prostorski plani poleg pravne podlage in teoretskih osnov dobivajo vsebino
Print  / Vesna Slabe 783
/ Categories: Novice

Regionalni prostorski plani poleg pravne podlage in teoretskih osnov dobivajo vsebino

delavnica v okviru priprav strokovnih podlag za regionalne prostorske plane

V sredo, 14. 2. 2024 je bila v okviru priprav strokovnih podlag za regionalne prostorske plane (RPP) izvedena delavnica, katere cilj je bil soočiti in zbližati najpomembnejše razvojne potrebe regij in nosilcev urejanja prostora. Organizator delavnice je bil Urbanistični inštitut Republike Slovenije v sodelovanju s podjetji Acer, Locus in Luz.

Glavni cilj delavnice je bil spodbuditi tako RRA-je kot tudi NUP-e k premisleku o ključnih vsebinah, ki jih mora obravnavati RPP za posamezno regijo. Razpravljali smo o sektorskih stališčih ter o ključnih potencialih, težavah in potrebah regij.

Na delavnici so se predstavniki regij posvetovali s predstavniki sektorjev in skupaj izbrali prioritetne usmeritve na področjih poselitve, krajine in gospodarske javne infrastrukture za vsako regijo. Posebej je bilo poudarjeno področje upravljanja voda. Na področju poselitve so bile prednostno obravnavane teme vloga naselij v sistemu središč, širša mestna območja, poslovne cone, stanovanjske ureditve za mlade ter primanjkljaj zemljiških ukrepov. Na področju gospodarske javne infrastrukture pa so bile kot prioritete izpostavljene oskrba z vodo v regijah, ki se soočajo s sušnimi težavami v poletnih mesecih, ter področja železniške infrastrukture, trajnostne mobilnosti in kolesarskih povezav.

Zaključek delavnice je prinesel smernice za nadaljnje delo. Vsi udeleženci smo se strinjali, da je ključen dialog med RRA-ji in NUP-i, aktivna vključenost razvojnih resorjev, prioritizacija področij ob upoštevanju razpoložljivih finančnih sredstev in ekonomske upravičenosti, dialog med občinami in RRA-ji v regiji, pridobivanje mnenj v občinah regij ter izdelava manjkajočih strokovnih podlag sektorjev.

Previous Article Razstava LEGO # Plečnik
Next Article Kako pripraviti projektni predlog, ki uspe na razpisu?
Seznam novic

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top