Search
en-USsl-SI
Oblikovanje stavb in urejanje naselij v občini Cerknica - strokovni posvet
Print  / Vesna Slabe 315
/ Categories: Novice

Oblikovanje stavb in urejanje naselij v občini Cerknica - strokovni posvet

9. 4. 2024, Cerknica

V torek 9. aprila 2024 je bil okviru priprave strokovnih podlag za prostorske akte občine Cerknica izveden strokovni posvet namenjen predstavitvi priprave in vsebin priročnika o oblikovanju stanovanjskih stavb »Naše hiše«. Poudarek je na posebnostih stavb, ki izhajajo iz regionalno značilne arhitekturne tipologije, prikazu ustreznih in neustreznih rešitev ter odzivov na sodobne trende oblikovanja in umeščanja stavb.

Pri novogradnjah in prenovah v občini Cerknici želimo osveščati lastnike o prostorskih kakovostih in posebnostih občine Cerknica, ki poleg izjemne kulturne krajine zajemajo tudi naselja z ohranjeno in prepoznavno urbanistično strukturo. Če želimo ohraniti regionalne posebnosti in notranjski značaj prostora, morajo biti novogradnje in prenove v takšnem prostoru izvedene z veliko mero odgovornosti.

Uvodni predstavitvi vsebin s strani Urbanističnega inštituta Republike Slovenije (UIRS) je sledila vodena razprava o vprašanjih, s katerimi se pri načrtovanju novogradenj in obnov stavb srečujejo različni deležniki kot so arhitekti, občinska uprava,  Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) in izvajalci gradenj in prenov.  Posebna pozornost je bila namenjena razmisleku o tem, kako lahko skupaj ozaveščamo naročnike in občane ter povečujemo zavest o pomembnosti ohranjanja značilne podobe naselij in stavb. Konstruktivna razprava je prinesla izmenjavo pogledov na težave in naloge, s katerimi se soočajo deležniki, ki so vključeni v proces, ki vodi od načrtovanja novogradnje ali prenove do pridobitve uporabnega dovoljenja za stanovanjsko stavbo.

 

Tekst: Damjana Gantar

Fotografije: Nina Goršič

Projekt financira Občina Cerknica

Previous Article Noč knjige 2024: Branje drevesom
Next Article Spremenjen delovni čas knjižnice Urbanističnega inštituta RS
Seznam novic

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top