Search
en-USsl-SI

Načrtovanje bivalnega okolja za starejše

Slika: Načrtovanje bivalnega okolja za starejše
0 8375

Načrtovanje bivalnega okolja za starejše

Razstava projektnih del študentov krajinske arhitekture iz Zagreba

Knjižnica UIRS, 24. april - 18. junij 2018

V prostorih knjižnice Urbanističnega inštituta RS, Trnovski pristan 2, Ljubljana, bo od 24. aprila do 18. junija 2018 na ogled razstava z naslovom Načrtovanje bivalnega okolja za starejše.

Razstavo so pripravili študenti krajinske arhitekture iz Zagreba. Izvirne projektne rešitve načrtovanja bivalnega okolja za starejše so plod dvoletnega pedagoškega sodelovanja Urbanističnega inštituta RS (doc. dr. Boštjan Kerbler) in Studija krajobrazna arhitektura / Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost / Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (izr. prof. art. Stanko Stergaršek, doc. dr. Iva Rechner Dika, mag. Aneta Mudronja Pletenac).

Otvoritev razstave bo v torek, 24. aprila 2018 ob 13. uri. Udeležili se je bodo hrvaški in slovenski strokovnjaki s področja arhitekture, krajinske arhitekture, načrtovanja prostora, staranja prebivalstva in bivanja starejših.

Udeležbo na otvoritvi potrdite na: bostjan.kerbler@uirs.si

Z evropskim denarjem do povezovanja v urbanem okolju

Slika: Z evropskim denarjem do povezovanja v urbanem okolju
0 2876

Z evropskim denarjem do povezovanja v urbanem okolju

Projekt LUMAT povezuje več evropskih držav

Intervju z vodjo projekta, Boštjanom Cotičem.

"Vsi poznamo kakšen urbani del v bližnji okolici, kjer se že na prvi pogled zdi, da vse ne živi ali deluje, kot bi moralo. Kako dobro povezati okolje, načrtovanje in uporabo raznolikih delov urbanega oziroma mestnega okolja, pa naslavlja evropski projekt LUMAT."

Celoten članek objavljen na www.rtvslo.si si lahko preberete na tej povezavi.

Povabilo k oddaji strokovnih prispevkov in oglasov za strokovno izdajo revije Urbani izziv

Slika: Povabilo k oddaji strokovnih prispevkov in oglasov za strokovno izdajo revije Urbani izziv
0 2622

Povabilo k oddaji strokovnih prispevkov in oglasov za strokovno izdajo revije Urbani izziv

Rok oddaje prispevkov: 1. julij 2018

Rok oddaje prispevkov: 1. julij 2018

Urbanistični inštitutu RS bo že osmo leto zapored izdal strokovno številko revije Urbani izziv. Namenjena je strokovni obravnavi načrtovanja prostora v Sloveniji.

Vabimo vas, da nam najkasneje do 1. julija 2018 pošljete:

  • strokovne članke,
  • druge prispevke,ki so povezani s prostorskimi temami v Sloveniji (npr. predstavitve projektov, intervjuje, pisma, odzive, mnenja itd.),
  • komercialne oglase.

Pri oddaji prispevkov morate jasno navesti, da želite oddane prispevke objaviti v strokovni izdaji revije Urbani izziv, saj veljajo za strokovne izdaje drugačna, poenostavljena navodila za pripravo kot za redne (znanstvene) številke. Vse podrobnosti najdete na slovenski različici spletne strani revije Urbani izziv, in sicer v meniju Strokovna izdaja: http://urbani-izziv.uirs.si/sl/Strokovnaizdaja.aspx  

Strokovna izdaja revije Urbani izziv bo izšla predvidoma jeseni. Cena tiskane publikacije bo 5 €, avtorji prispevkov in naročniki rednih izdaj jo prejmejo brezplačno. Strokovna izdaja revije preko spleta ni prosto dostopna.

Prosimo vas, da posredujete to povabilo vsem, za katere menite, da bi jih objavljanje v strokovni izdaji revije Urbani izziv zanimalo.

Kot vsako leto tudi letos še posebej prosimo predavatelje, da posredujejo povabilo svojim študentom, ki se v svojih zaključnih delih ukvarjajo s prostorskimi problematikami. Preteklo sodelovanje se je namreč izkazalo kot zelo uspešno, saj se nekateri ukvarjajo z zelo aktualnimi temami, za katere je nujno, da se jih predstavi širši strokovni javnosti.

S spoštovanjem,
uredništvo revije Urbani izziv, strokovna izdaja

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2, Ljubljana
E-pošta: urbani.izziv-strokovni@uirs.si
E-revija: http://urbani-izziv.uirs.si

Povabilo v uredniški odbor strokovne izdaje revije Urbani izziv

Slika: Povabilo v uredniški odbor strokovne izdaje revije Urbani izziv
0 2884

Povabilo v uredniški odbor strokovne izdaje revije Urbani izziv

Rok oddaje predlogov: 1. julij 2018

Rok oddaje predlogov: 1. julij 2018

Vabimo vse, ki bi želeli sodelovati in postati člani uredniškega odbora strokovne izdaje revije, da nam do 1. julija 2018 pišete na elektronski naslov urbani.izziv-strokovni@uirs.si V sporočilu se na kratko predstavite in razložite, kako boste prispevali k prepoznavnosti/promociji strokovne izdaje revije Urbani izziv.

Članstvo v uredniškem odboru ni plačana funkcija, vendar pa prejmejo člani vsakoletno številko strokovne izdaje revije brezplačno.

S spoštovanjem,
uredništvo revije Urbani izziv, strokovna izdaja

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2, Ljubljana
E-pošta: urbani.izziv-strokovni@uirs.si
E-revija: http://urbani-izziv.uirs.si

Osnova današnje sheme prog LPP izvira iz leta 1971

Slika: Osnova današnje sheme prog LPP izvira iz leta 1971
0 8175

Osnova današnje sheme prog LPP izvira iz leta 1971

Radijski pogovor s Simonom Koblarjem

Prvi program Radia Slovenija, Nočni obisk, 9. 4. 2017

 

Naš sodelavec Simon Koblar je bil gost v oddaji Nočni obisk na Prvem programu Radia Slovenija. Zanimiv pogovor o Simonovi magistrski nalogi in javnem potniškem prometu na splošno lahko ponovno poslušate na povezavi:


https://radioprvi.rtvslo.si/2018/03/nocni-obisk-1113/

Mednarodna konferenca projekta PlurAlps

Slika: Mednarodna konferenca projekta PlurAlps
0 13684

Mednarodna konferenca projekta PlurAlps

16. in 17. maj 2018, Torino

16. in 17. maja 2018 se bo v Torinu odvijala Mednarodna konferenca projekta PlurAlps z naslovom Pluralism in Alpine regions: Migration as an opportunity for social and economic innovation.

Več informacij najdete na spletni strani in v priloženem dokumentu.

http://www.alpine-space.eu/projects/pluralps/en/home

Caregiving and home care

Slika: Caregiving and home care
0 7237

Caregiving and home care

Naš raziskovalec, doc. dr. Boštjan Kerbler je eden od soavtorjev znanstvene monografij​e



Naš raziskovalec, doc. dr. Boštjan Kerbler je eden od soavtorjev znanstvene monografije, »Caregiving and Home Care«, v kateri je v svojem poglavju pisal o uporabi informacijske in komunikacijske tehnologije pri oskrbi starejših ljudi na domu.

Večina starejših želi ostati doma, v svojem družbenem okolju, saj želijo ohraniti svojo neodvisnost čim dlje časa. Da bi jim to omogočili, se moramo usmerjati tudi k selitvi oskrbnih dejavnosti v domače okolje. To lahko dosežemo s pomočjo informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), s katerimi bi bili starejši deležni oskrbe na domu na daljavo. 
Celotno poglavje si lahko preberete na: https://goo.gl/XEEVJc

Moj najljubši artnouveaujevski arhitekt

Slika: Moj najljubši artnouveaujevski arhitekt
0 14810

Moj najljubši artnouveaujevski arhitekt

Serija kratkih videov v okviru letošnjega Svetovnega dneva dediščine art nouveauja

Mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v okviru letošnjega Svetovnega dneva dediščine art nouveauja predstavlja serijo kratkih videov z naslovom My Favorite Art Nouveau Architect! / Moj najljubši artnouveaujevski arhitekt. Video o Maksu Fabianiu si lahko ogledate TUKAJ.

Urbanistični inštitut je član mreže Réseau Art Nouveau Network vse od njene ustanovitve 1999. V okviru te mreže je izvedel tri velike mednarodne projekte s finančno pomočjo evropskega programa Kultura, v kateri je predstavil ključne avtorje secesijske dediščine v Ljubljani, med katerimi s svojim opusom izstopa Maks Fabiani. 

Urbani razvoj z aktivacijo JZP (javno-zasebnega partnerstva)

Slika: Urbani razvoj z aktivacijo JZP (javno-zasebnega partnerstva)
0 2869

Urbani razvoj z aktivacijo JZP (javno-zasebnega partnerstva)

Ministrstvo za okolje in prostor je 13. marca 2018 organiziralo dogodek z naslovom: "URBANI RAZVOJ Z AKTIVACIJO JZP"

Ministrstvo za okolje in prostor je 13. marca 2018 v konferenčnih prostorih Hiše Evropske unije v Ljubljani, Dunajska cesta 20, Ljubljana, organiziralo dogodek z naslovom: "URBANI RAZVOJ Z AKTIVACIJO JZP", katerega namen je celovito obravnavati možnosti razvoja JZP na lokalnem nivoju v Republiki Sloveniji.

V okviru dogodka je bil predstavljen projekt z naslovom: »Analiza možnosti za izvajanje urbanih projektov z uporabo javno zasebnega partnerstva«, ki ga je v letih 2016 in 2017 izvajal Urbanistični inštitut Republike Slovenije v sodelovanju s Pravno fakulteto in Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Projekt sta sofinancirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS in Ministrstvo za okolje in prostor. Na dogodku so projekt predstavili dr. Rajko Pirnat in dr. Senko Pličanič s Pravne fakultete UL, dr. Alenka Fikfak in Janez Grom s Fakultete za arhitekturo UL ter dr. Sabina Mujkić iz Urbanističnega inštituta RS. 

Barbara Radovan, generalna direktorica Direktorata za prostor, graditev in stanovanja je o tematiki povedala: "Izvajanje razvojnih urbanih projektov je ključnega pomena za dvig kakovosti bivanja in ohranjanje konkurenčnosti mest. Občine so v preteklih letih sprejele trajnostne urbane strategije in druge razvojne dokumente, ki opredeljujejo glavne cilje želenega razvoja. Doseganje teh ciljev je odvisno od uspešnosti oz. zmožnosti izvajanja projektov v praksi, pri čemer se javni investitorji soočajo s številnimi izzivi. Eden večjih je financiranje projektov, saj zaradi javnofinančnih omejitev nekaterih pomembnih projektov ni mogoče izvajati le z lastnimi sredstvi oz. je potrebno časovnice izvajanja projektov podaljševati skladno s svojimi finančnimi zmožnostmi. Ustrezna priprava projektov in uporaba inovativnih pristopov k financiranju projektov v mestih je zato  ključna za učinkovito rabo razpoložljivih proračunskih sredstev in posledično pospešeni trajnostni urbani razvoj. Pri tem velja raziskati možnosti prehoda financiranja projektov s sredstvi, ki so na razpolago v proračunu javne inštitucije na financiranje projektov s soudeležbo zasebnih partnerjev v okviru javno - zasebnega partnerstva (JZP)."

Na dogodku so bili predstavljeni tudi primeri dobre prakse v Sloveniji ter možnosti financiranja JZP.

Projekt PlurAlps

Slika: Projekt PlurAlps
0 3088

Projekt PlurAlps

Priseljevanje, kulturna raznolikost in pluralizem kot priložnosti za območje Alp

november 2016 - oktober 2019

Projekt PlurAlps se je začel novembra 2016 in bo trajal do oktobra 2019. Njegovo izvajanje sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj prek Interregovega programa za območje Alp in nemško Zvezno ministrstvo za okolje, varstvo narave, gradnjo in varnost reaktorjev.

Partnerji projekta PlurAlps so sodelovali pri nastajanju videoposnetka v katerem opozarjajo na načine in rešitve, s katerimi lahko občine, podjetja in civilna družba prispevajo k temu, da bosta kulturna raznolikost in pluralizem prepoznana kot prednost alpskega območja kar bo prispevalo k izboljšanju socialne kohezije v lokalnih skupnostih. Video si lahko ogledate TUKAJ.

V okviru projekta je na natečaj za primere dobrih praks pri bogatenju medkulturnosti in pluralizma na območju Alp  "Alpine Pluralism Award 2018" prispelo 42 predlogov iz šestih držav. Med predolgi so tudi trije uspešni primeri iz Slovenije. Opisi posameznih predlogov dobrih praks so objavljeni TUKAJ.

Plečnik v keramiki

Slika: Plečnik v keramiki
0 3403

Plečnik v keramiki

Razstava keramičnih izdelkov

V prostorih knjižnice Urbanističnega inštituta RS, Trnovski pristan 2, Ljubljana, bo od 16. marca do 12. aprila 2018 na ogled razstava keramičnih izdelkov z naslovom Plečnik v keramiki.

Razstavo so pripravili oblikovalci gline Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljubljana in Društvo Lipa - U3ŽO Domžale, pod mentorstvom gospe Lučke Šićarov. Izdelki so bili oblikovani leta 2017, v Plečnikovem letu, ob 20-letnici delovanja Društva Lipa.

Otvoritev razstave bo v torek, 20. marca 2018 ob 17.00 uri.

V ospredje III: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

Slika: V ospredje III: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja
0 3828

V ospredje III: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

5. marec - 12. april 2018

Galerija DESSA, Židovska steza 4, Ljubljana

Vljudno vabljeni na ogled razstave V ospredje III: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja​.

Otvoritev razstave bo v ponedeljek, 5. marca 2018 ob 19.00 v galeriji DESSA. V razstavi so predstavljena dela desetih ustvarjalk s področja arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, med njimi tudi dela dolgoletne sodelavke Urbanističnega inštituta RS, arhitektke Marije Vovk.

Razstava, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, se tematsko vklaplja med aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so/veljajo za tradicionalno moške poklice.

Razstava bo na ogled do 12. aprila 2018.


Prostorsko umeščanje in širitve kmetij v Sloveniji: zakonodajni okvir in izkušnje slovenskih občin

Slika: Prostorsko umeščanje in širitve kmetij v Sloveniji: zakonodajni okvir in izkušnje slovenskih občin
0 7780

Prostorsko umeščanje in širitve kmetij v Sloveniji: zakonodajni okvir in izkušnje slovenskih občin

Članek objavljen v reviji Geografski vestnik, letnik 89 (2017), št. 1.

Naši sodelavki dr. Damjana Gantar in mag. Ina Šuklje Erjavec sta v soavtorstvu z dr. Niko Razpotnik Visković in dr. Primožem Pipanom z Geografskega inštituta Antona Melika v reviji Geografski vestnik objavili kritičen pregled obstoječih raziskav in zakonodaje v povezavi z umeščanjem kmetij v prostor ter analiziranje izkušenj, s katerimi se soočajo prostorski načrtovalci v slovenskih občinah. Analiza je rezultat obsežne raziskave o umeščanju kmetijskih objektov v prostor in reševanju s tem povezanih konfliktov, na podlagi izkušenj 190 slovenskih občin.

Celoten članek je dostopen na priloženi povezavi.

Otvoritev fotografske razstave Obraz Ljubljane

Slika: Otvoritev fotografske razstave Obraz Ljubljane
0 6012

Otvoritev fotografske razstave Obraz Ljubljane

Knjižnica Urbanističnega inštituta RS, 6.2.2018 ob 17:00 uri.

O RAZSTAVI:

Čeprav je Ljubljana majhno mesto, se ponaša z izjemno arhitekturo. Obraz Ljubljane je naslov razstave 20 fotografij ljubljanskih stavb, med katerimi so bolje prepoznavne WTC, Stadion Stožice, Narodna univerzitetna knjižnica, Metalka, Slovenijales, novi hotel InterContinental, kompleks Trnovska vrata in Center starejših Trnovo. Fotografije nam dajo vpogled v raznovrstnost oblik in motivov, vsaka stavba zase pa je svojstvena in posledično neponovljiva. Posebnost izbranih fotografij je v drugačni perspektivi; večinoma so zajeti samo deli stavb, ki pa so nadalje nekateri obrnjeni v levo ali desno (tudi na glavo), tako da jih vidimo z nepričakovanega, neobičajnega zornega kota.

Fotografije so delo avtorice Vesne Videnovič. Ker živi in ustvarja v Trnovem, ni prav nič nenavadnega, da dobršen del fotografij prikazuje arhitekturo ravno tega predela Ljubljane. V serijo je tako zajela že omenjena Trnovska vrata in Center starejših Trnovo, poleg teh dveh pa so na fotografijah tudi Močerad (črno-rumena stavba), Osnovna šola Trnovo in en stanovanjski blok.

Razstava bo v pasaži pred Urbanističnim inštitutom RS na ogled v mesecu februarju in marcu, vljudno vabljeni. Več informacij na info@uirs.si.

From roads to streets

Slika: From roads to streets
0 11535

From roads to streets

Urban Regeneration for Street Conviviality – The Case of Suburbs of Ljubljana

2018 INTERNATIONAL WEEK, Ljubljana, Slovenia, Jan. 29th – Feb. 2nd

V organizaciji Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani (FA) in sodelovanju z Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije (UIRS) in Ministrstvom za okolje in prostor (MOP).

Program, povzetek predavanj in kratko predstavitev najdete tukaj.

Posamezne Powerpoint prezentacije so priložene kot .ppt datoteke.

Predstavitev projekta LUMAT

Slika: Predstavitev projekta LUMAT
0 12576

Predstavitev projekta LUMAT

Kranj, 16.1.2018

Urbanistični inštitut Republike Slovenije je 16.januarja 2018 predstavil LUMAT projekt Odboru za gospodarstvo BSC Regionalne razvojne agencije Gorenjske, ki predstavlja enega ključnih akterjev pri izvajanju Akcijskega načrta funkcionalnega urbanega območja Kranj. Odbor je izrazil veliko zanimanja za tematiko in rezultate, ki bodo v pomoč pri trajnostnem upravljanju gospodarskih območij in reaktivaciji degradiranih in slabo izrabljenih urbanih površin za potrebe razvoja gospodarstva v Slovenijo.

#lumatproject 
Interreg Central Europe


Staranje v domačem okolju

Slika: Staranje v domačem okolju
0 7893

Staranje v domačem okolju

Odnos starejših do doma in domačega bivalnega okolja

Članek iz najnovejše številke revije Urbani izziv.


Naša sodelavca Boštjan Kerbler in Richard Sendi sta v soavtorstvu z Mašo Filipovič Hrast v zadnji številki Urbanega izziva objavila članek, ki raziskuje odnos starejših do doma in domačega bivalnega okolja. Avtorji v članku predstavljajo nove ugotovitve na tem področju.
Celoten članek je dostopen na priloženi povezavi.

Več o staranju v domačem okolju pa si lahko preberete na spletni strani projekta QAPS.

Mobilnost mladih

Slika: Mobilnost mladih
0 6648

Mobilnost mladih

Spremembe v mobilnosti osnovnošolcev

Članek iz najnovejše številke revije Urbani izziv.

Spremembe v mobilnosti osnovnošolcev v zadnjih tridesetih letih so skrb vzbujajoče. Kako obsežne so? Kateri so razlogi za to, da je danes večina osnovnošolcev v šolo pripeljana z avtomobilom, čeprav so še ne tako dolgo nazaj skoraj vsi otroci prišli peš ali s kolesom? Kakšne so možnosti za izboljšanje razmer? Odgovore na ta vprašanja so naši sodelavci dr. Aljaž Plevnik, dr. Luka Mladenovič, in Mojca Balant strnili v članku, objavljenem v Urbanem izzivu.

Članek je dostopen na priloženi povezavi.

"Rumene pasove bi morali uvesti na vseh štiripasovnicah"

Slika: "Rumene pasove bi morali uvesti na vseh štiripasovnicah"
0 3817

"Rumene pasove bi morali uvesti na vseh štiripasovnicah"

Intervju s Simonom Koblarjem

Intervju je bil objavljen 3.1.2018 v časniku Dnevnik.

Naš sodelavec Simon Koblar je s svojo magistrsko nalogo požel veliko zanimanja v strokovni javnosti.

O temi, ki jo obravnava v svojem delu z naslovom "Predlog alternativega omrežja javnega potniškega prometa v Ljubljanski urbani regiji" je predaval tudi decembra na Urbanističnem inštitutu RS, tokrat pa je intervju z njim objavljen v Dnevniku. Intervju je dostopen je na spodnji povezavi.


RSS
First56789101214

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top