Search
en-USsl-SI

Kulturni turizem in dediščina

Slika: Kulturni turizem in dediščina
0 5268

Kulturni turizem in dediščina

konferenca, 21. – 23. okt 2021, MAO

Vabljeni na konferenco Kulturni turizem in dediščina, ki jo organizira Center za kreativnost/MAO v sodelovanju s partnerji Turizmom Ljubljana, UP FTŠ sTOUdio Turistica, Združenjem AIRTH in Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije.

Kreativne dejavnosti, kultura in kulturna dediščina se nam nenehno ponujajo kot nove priložnosti pri razvoju konkurenčnih prednosti kraja. Turistične destinacije s kulturnimi in kreativnimi  vsebinami, povezane z lokalnim prebivalstvom ter vso ostalo ponudbo, ki jo nudijo sodobnemu popotniku, bodo teme razmišljanj in razprav na konferenci Kulturni turizem in dediščina. Namen konference je vzpodbuditi in povezati vse, ki prepoznavajo vrednosti in priložnosti za razvoj poslovnega vidika kulturnega turizma. Osrednja tema konference, ki bo potekala v živo v MAO, so turistične destinacije s kulturnimi in kreativnimi vsebinami ter povezovanje z lokalnim prebivalstvom in ostalo ponudbo, ki jo nudijo sodobnemu popotniku. Na ta način bo poudarjen vse večji pomen sodelovanja med kulturo, kreativnostjo, dediščino in turizmom. Program konference.

CreaTourES - Kreativni inkubator za spodbujanje kulturnega turizma

Slika: CreaTourES - Kreativni inkubator za spodbujanje kulturnega turizma
0 5277

CreaTourES - Kreativni inkubator za spodbujanje kulturnega turizma

Sodelujemo na konferenci Kulturni turizem in dediščina, 21. - 23. oktober 2021, Ljubljana

POZIV in PRIJAVE  Kulturni inkubator do 20. 10. 2021

PROGRAM konferenca

Sodelujemo na konferenci Kulturni turizem in dediščina, 21. - 23. oktober 2021, Ljubljana, ki jo organizira Center za kreativnost/MAO v sodelovanju s partnerji Turizmom Ljubljana, STO, Turistico Portorož, Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije in drugimi.

Namen konference je vzpodbuditi in povezati vse, ki prepoznavajo vrednosti in priložnosti za razvoj poslovnega vidika kulturnega turizma. Osrednja tema konference, ki bo potekala v živo v MAO, so turistične destinacije s kulturnimi in kreativnimi vsebinami ter povezovanje z lokalnim prebivalstvom in ostalo ponudbo, ki jo nudijo sodobnemu popotniku. Na ta način bomo poudarili vse večji pomen sodelovanja med kulturo, kreativnostjo, dediščino in turizmom.

CreaTourES: Kreativni inkubator za spodbujanje kulturnega turizma

V sklopu konference bo potekal tudi izbor udeležencev, ki bodo imeli v okviru projekta CreaTourES možnost udeležbe na Kreativnem inkubatorju za spodbujanje kulturnega turizma. To je strukturiran program, namenjen manjši skupini ustvarjalcev, ki razvijajo produkte ali storitve iz področij kulturnega ali kreativnega turizma, s katerim želimo z dodatnim izobraževanjem ter strokovnim mentorstvom izboljšati znanje na področju podjetništva ter tako povečati možnosti za njihov uspeh na trgu. 

Prijave za sodelovanje so možne do 20. oktobra 2021.

Več o pozivu in prijavah tukaj.

Kreativni inkubator je sofinanciran v okviru evropskega projekta CreaTourES, s strani programa Interreg ADRION in Urbanističnega inštituta Republike Slovenije, in je namenjen ohranjanju kulturne dediščine, spodbujanju trajnostnega in izkustvenega turizma v regiji ADRION.

Preventiva v luči epidemije COVID-19

Slika: Preventiva v luči epidemije COVID-19
0 5224

Preventiva v luči epidemije COVID-19

Priročnik "Ven za zdravje"

Kranjska Gora in na spletu, 27. do 30. september 2021

V Kranjski Gori in na spletu je od 27. do 30. septembra 2021 pod naslovom »Preventiva v luči epidemije COVID-19« potekalo Strokovno srečanje izvajalcev preventivnih obravnav za odrasle iz ambulant družinske medicine, zdravstveno vzgojnih centrov, centrov za krepitev zdravja in patronažnega zdravstvenega varstva.

Naša sodelavka Vita Žlender je v okviru sekcije »Telesna dejavnost« predstavila priročnik Ven za zdravje. Predstavitvi je sledila zanimiva razprava, v kateri so udeleženci predstavili svoje izkušnje, vidike in probleme, s katerimi se srečujejo pri spodbujanju in izvajanju telesne dejavnosti na prostem. Tekom razprave so bile predstavljene tudi nekatere možnosti za vključevanje strokovnjakov javnega zdravja v obravnavano tematiko. V zaključku so se udeleženci strinjali, da je za ustrezno načrtovanje, umeščanje in vzdrževanje zelenih površin v mestih in naseljih za spodbujanje telesne dejavnosti nujno potrebna večja povezanost med odločevalci, načrtovalci prostora, strokovnjaki javnega zdravja in javnostjo.

"Majhni kraji, velike ideje" potujoči pogovor

Slika: "Majhni kraji, velike ideje" potujoči pogovor
0 5392

"Majhni kraji, velike ideje" potujoči pogovor

20. 9. 2021, od 14.00 do 17.00

V okviru mednarodnega projekta SMOTIES – Humana mesta: "Majhni kraji, velike ideje" bo v prihodnjem tednu stekel prvi potujoči pogovor (Travelling Talk), ki ga organizira Estonsko združenje oblikovalcev v Tallinu. Dr. Matej Nikšič (Urbanistični inštitut Republike Slovenije) vodja slovenskega dela projekta, bo v uvodu izpostavil pomen ustvarjalnih in participativnih pristopov k oživljanju javnih prostorov v odmaknjenih krajih. Predstavili se bodo pobudniki petih primerov estonskih dobrih praks, ki so javne prostore preoblikovali z inovativnimi pristopi v sodelovanju z lokalnimi prebivalci. Prikazani bodo na novo osmišljeni in preoblikovani javni prostori, ki upoštevajo specifične potrebe lokalnih uporabnikov in delujejo kot novi lokalni prostori srečevanj ter tako prispevajo k dvigu kakovosti bivanja v odmaknjenih krajih.

Več o izbranih evropskih dobrih praksah v javnih prostorih odmaknjenih krajev najdete na povezavi.

32. Sedlarjevo srečanje z naslovom "Urbanistično načrtovanje skozi prizmo pandemije - izzivi in predlogi"

Slika: 32. Sedlarjevo srečanje z naslovom "Urbanistično načrtovanje skozi prizmo pandemije - izzivi in predlogi"
0 5444

32. Sedlarjevo srečanje z naslovom "Urbanistično načrtovanje skozi prizmo pandemije - izzivi in predlogi"

17. september 2021, v hibridni obliki

Vabljeni na 32. Sedlarjevo srečanje z naslovom »Urbanistično načrtovanje skozi prizmo pandemije - izzivi in predlogi«, kjer bosta mag. Ina Šuklje Erjavec in Jana Kozamernik z Urbanističnega inštituta RS predstavili dva prispevka na temo načrtovanja zelenih površin in javnega zdravja. 
Srečanje bo v petek, 17. septembra 2021 in bo potekalo v hibridni obliki.

Več o dogodku tukaj in tukaj.

Program srečanja na povezavi.

Pametna mesta 2021 - Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti

Slika: Pametna mesta 2021 - Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti
0 5322

Pametna mesta 2021 - Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti

16. 9. 2021, brezplačni, zoom dogodek

Institut "Jožef Stefan" v sodelovanju s Strateško razvojno inovacijskim partnerstvom pametna mesta in skupnosti (SRIP PMiS), Urbanističnim inštitutom RS (UIRS), CER – Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo Slovenije, Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SBRA), Mednarodno združenje mestnih in regionalnih urbanistov (ISOCARP) ter Združenjem mestnih občin Slovenije (ZMOS) vabi na spletni dogodek, v luči prizadevanj Evrope, da postane podnebno nevtralna celina. Prizadevanja Evropske komisije so podprta z Misijo: "100 podnebno nevtralnih mest do leta 2030 – za državljane". EU komisija bo podprla in promovirala 100 evropskih mest na njihovi poti do podnebne nevtralnosti.

Za Vas smo pripravili brezplačno, spletno Mednarodno znanstveno konferenco Pametna mesta 2021, Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti, ki bo v četrtek 16. 9. 2021, od 9. ure dalje na spletu. Konferenca bo potekala v slovenskem jeziku.

Teme konference bodo osvetlile nekatera vprašanja, s katerimi se srečujejo in se bodo srečevala mesta na poti do podnebne nevtralnosti. Mesta in njihovi predstavniki bodo dobili vpogled v možne predloge in rešitve za težave, ki jih čakajo pri vzpostavljanju podnebne nevtralnosti.

Konferenca bo naslovila tri teme, od katerih so vse tri enako pomembne pri doseganju podnebne nevtralnosti. Prva tema se dotika proizvodnje, shranjevanja in distribucije obnovljivih virov energije, druga tema predstavlja možne rešitve spopadanja z izpusti toplogrednih plinov, še posebno CO2, ki ga je med njimi največ. Tretja tema se bo lotila mobilnosti, in kako lahko nove oblike mobilnosti pripomorejo k zmanjšanju izpustov CO2.

Konferenca bo gostila strokovnjake z različnih področij na štirih okroglih mizah, kjer se bodo še dodatno osvetlile teme, ki nas čakajo na poti k doseganju podnebne nevtralnosti v naslednjih letih.

Vabimo Vas, da dogodek promovirate tudi po svojih oglaševalskih kanalih.

Od 13. 9. 2021 vstop v knjižnico možen le z izpolnjenim PCT pogojem

Slika: Od 13. 9. 2021 vstop v knjižnico možen le z izpolnjenim PCT pogojem
0 5277

Od 13. 9. 2021 vstop v knjižnico možen le z izpolnjenim PCT pogojem

Obisk knjižnice je možen samo ob predhodnem dogovoru, omogočamo pa brezstični prevzem in vračilo gradiva.

Vse uporabnike obveščamo, da bo od ponedeljka, 13. septembra 2021, vstop v knjižnico možen le ob predložitvi dokazil o izpolnjevanju PCT pogoja. Enak pogoj velja tudi za obisk dogodkov in izobraževanj v knjižnici. PCT pogoj ne velja za osebe mlajše od 12 let.

Vse uporabnike obveščamo, da bo vstop v knjižnico od 13. 9. 2021 dalje možen le ob predložitvi dokazil o izpolnjevanju PCT pogoja. Obisk knjižnice je možen samo ob predhodnem dogovoru, omogočamo pa brezstični prevzem in vračilo gradiva.

Naročilo gradiva je možno preko servisa Moja knjižnica ali elektronske pošte knjiznica@uirs.si. Ko bomo gradivo pripravili vas bomo o tem obvestili in se dogovorili kdaj boste gradivo lahko prevzeli.

Omogočamo tudi spletni vpis v knjižnico. Članarina je brezplačna. Če gradiva ne morete prevzeti osebno vam ga lahko pošljemo po pošti. Poštnino plača uporabnik.

Če imate zahtevnejšo iskalno zahtevo oziroma bi želeli našo pomoč pri iskanju gradiva nas o tem obvestite in dogovorili se bomo za pomoč preko telefona oziroma videoklica z aplikacijo zoom.

Za dodatne informacije nam pišite knjiznica@uirs.si ali pa nas pokličite 031 581 528.

Ostanite zdravi!

Odlično obiskana prva delavnica na Drulovki

Slika: Odlično obiskana prva delavnica na Drulovki
0 13881

Odlično obiskana prva delavnica na Drulovki

Rezultat združitve evropskega projekta AGORA in participativnega proračuna Mestne občine Kranj

V Osnovni šoli Orehek Kranj je v torek, 24. avgusta 2021, potekala delavnica. Več informacij na povezavi.

V Osnovni šoli Orehek Kranj je v torek, 24. avgusta 2021, potekala prva delavnica, ki je rezultat združenja dveh projektov Mestne občine Kranj (MOK): evropskega projekta Interreg Podonavje Agora, kjer je MOK eden izmed projektnih partnerjev, in participativnega proračuna občine, ki ga MOK pripravlja za leti 2022 in 2023. Mestna občina Kranj z obema projektoma podpira participacijo javnosti, saj je ta ključnega pomena za sooblikovanje prostora, v katerem bivamo.

Namen uvodne faze projekta je bil z analizo izluščiti tista mestna območja, ki imajo neizkoriščen potencial in skozi nadaljevalni proces poiskati oziroma prepoznati ustvarjalne mehanizme in pristope za ustrezen razvoj izbranih območij ter z njihovo pomočjo razviti strategijo urbane prenove za podobna območja. To pomeni pripraviti dolgoročen načrt za prenovo prepoznanih območij, pri čemer je ključnega pomena vključevanje in povezovanje vseh zainteresiranih deležnikov, ki lahko pripomorejo k uvajanju sprememb v procesu in izboljšanju poteka dela na lokalni ravni. 

Delavnico je spremljala tudi Barbara Mušič, predstavnica Urbanističnega inštituta RS, ki pri projektu AGORA aktivno sodeluje v vlogi znanstvenega partnerja. Več na povezavi.

Priprava smernic za načrtovanje odprtih zelenih površin kot podpora spodbujanju zdravja v urbanih okoljih s telesno dejavnostjo: izkušnje iz Slovenije

Slika: Priprava smernic za načrtovanje odprtih zelenih površin kot podpora spodbujanju zdravja v urbanih okoljih s telesno dejavnostjo: izkušnje iz Slovenije
0 15088

Priprava smernic za načrtovanje odprtih zelenih površin kot podpora spodbujanju zdravja v urbanih okoljih s telesno dejavnostjo: izkušnje iz Slovenije

Predstavitev prispevka (posterja) na 17. mednarodni konferenci o zdravju v urbanih okoljih

Več informacij na povezavi.

Letošnja tema 17. mednarodne konference o zdravju v urbanih okoljih je »Preoblikovanje naše kolektivne urbane prihodnosti: učenje v času Covid-19. Konferenca se bo odvijala  virtualno od 6. do 8. julija 2021 in zajela šest tematik, ki se navezujejo na zdravje v urbanih okoljih/mestih: neenakost v urbanem okolju na področju zdravja, preoblikovanje grajenega okolja, upravljanje mest in javni zdravstveni sistem, zdravje v mestih skozi vsa življenjska obdobja, podnebne spremembe in zdravje v mestih, zdravje v mestih v Latinski Ameriki in na Karibih.

V torek, 6. julija 2021 bo v poster sekciji dr, Vita Žlender predstavila  prispevek z naslovom  »Priprava smernic za načrtovanje odprtih zelenih površin kot podpora spodbujanju zdravja v urbanih okoljih s telesno dejavnostjo: izkušnje iz Slovenije / Development of evidence-based guidelines for designing green opens spaces to promote urban health through physical activity: Experience from Slovenia«. Avtorice prispevka Ina Šuklje Erjavec, Vita Žlender in Jana Kozamernik so pri pripravi smernic za Ministrstvo za zdravje v letu 2019 sodelovale v projektu Ven za zdravje.

Kratko predstavitev vsebine si lahko ogledate v kratki video najavi (poster pitch).

Povzetek prispevka:
»Javno dostopne odprte zelene površine kot so parki, otroška igrišča in mestni gozdovi, so ključna okolja znotraj urbanega tkiva za spodbujanje telesne dejavnosti in zagotavljanje številnih drugih koristi za javno zdravje, vključno s psihološkim razbremenjevanjem in zmanjševanjem stresa ter ublažitvijo različnih škodljivih vplivov kot so pripeka, hrup ter onesnaženost zraka in vode. Da bi strokovno povezali temi tem urejanja prostora in javnega zdravja je Urbanistični inštitut Republike Slovenije (UIRS) leta 2017 zagnal program z naslovom »Ven za zdravje« - Strokovne podlage za prostorsko načrtovanje zelenih površin za spodbujanje telesnih dejavnosti prebivalstva. Program je temeljil na pripravi celovitega pregleda raznovrstnih vidikov za ustrezno načrtovanje, prenovo in upravljanje zelenih površin za doseganje zdravega in kakovostnega bivalnega okolja. Njegov namen je bil spodbuditi in strokovno usmeriti načrtovanje in razvoj mest in naselij v Sloveniji za aktiven in zdrav življenjski slog prebivalcev vseh starosti in družbenih skupin. V skladu s tem smo izvedli obsežen pregled in analizo zakonodajnih in drugih dokumentov, povezanih z javnim zdravjem, spodbujanjem telesne dejavnosti in prostorskim načrtovanjem. Izvedli smo tudi delavnice in razgovore z ustreznimi strokovnjaki za javno zdravje, odločevalci in načrtovalci. Glavni rezultat programa so bile smernice za načrtovanje zelenih površin za podporo občinam pri oblikovanju ustreznih pristopov in spodbujanju telesne dejavnosti prebivalstva. Predlagani pristop je bil preverjen s pilotno študijo v občini Kočevje v Sloveniji.«

Program konference najdete na povezavi.

Pametna mesta 2021 - Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti

Slika: Pametna mesta 2021 - Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti
0 6151

Pametna mesta 2021 - Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti

rok za oddajo povzetkov je podaljšan, konferenca bo potekala v Ljubljani 16. in 17. septembra 2021

Podnebne spremembe in degradacija okolja vplivajo na življenjske navade prebivalcev mest in skupnosti. Da bi Evropa premagala ta izziv, potrebuje novo strategijo za rast za preoblikovanje Evropske unije (EU) v sodobno gospodarstvo, ki bo konkurenčno in bo hkrati učinkovito izkoriščalo razpoložljive vire. Eden bistvenih ciljev EU, opredeljenih v okviru nove finančne perspektive, je tudi ničelna vrednost emisij toplogrednih plinov do leta 2050. Smernice Evropskega zelenega dogovora so temelj za možne rešitve spopadanja z izpusti toplogrednih plinov in vzpostavitev trajnostnega gospodarstva EU. Podnebne in okoljske izzive bomo spremenili v priložnosti na vseh področjih politik ter tako omogočili pogoje za prehod v pravično in vključujočo družbo. Odstranjevanje toplogrednih plinov, predvsem CO2 iz ozračja, ozaveščanje javnosti in predstavitev rešitev – vse to so teme, ki jih bomo naslovili. 

Pošljite nam svoje prispevke za znanstveno Konferenco Pametna mesta 2021: "Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti", ki se bo odvijala od 16. do 17. septembra 2021 v Ljubljani.

Rok za oddajo povzetkov prispevkov smo za nekaj dni podaljšali, oddate jih na spletni strani konference.

Po zaključku konference bomo prispevke v obliki člankov objavili v zborniku konference, izbrane članke pa v recenzirani znanstveni reviji Urbani izziv.

Več informacij.

Svetovni dan nove umetnosti (World Art Nouveau Day) 2021

Slika: Svetovni dan nove umetnosti (World Art Nouveau Day) 2021
0 10550

Svetovni dan nove umetnosti (World Art Nouveau Day) 2021

Aktivnosti lokalne mreže Art nouveau Ljubljana ob 10. juniju 2021

Aktivnosti od 6. junija do 11. junija 2021

Program

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja - nove umetnosti, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in izven nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem  madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana.

V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah. Več o svetovnem dnevu art nouveauja najdete na Fb povezavi mreže RANN.

Praznovanju svetovnega dneva nove umetnosti se pridružuje tudi Ljubljana z različnimi aktivnostmi, ki jih organizirajo člani lokalne mreže Art nouveau Ljubljana (AN Ljubljana) in so objavljene na njihovih spletnih straneh:

PROGRAM

 

Nedelja, 6. junij ob 11.00, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO, Rusjanov  trg 7).
Nedeljska ustvarjalnica s Katjo Filovski: Okamenele živali in pročelja hiš.
Prijave na: izobrazevanje@mao.si.

Četrtek, 10. junij, Narodna galerija (NG, Prešernova 24).
Projekcija filma Odstiranja: Hinko Smrekar (Življenjska pot skozi avtoportrete in avtokarikature). 
Film bo na ogled v avli Narodne galerije na Prešernovi. Prost vstop.

Četrtek, 10. junij, Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML, Vila Zlatica, Cesta 27. aprila 47).  
Vodeni ogled prenovljene Hribarjeve vile Zlatica ob 18.00 z Barbaro Savenc in dr. Ireno Žmuc.  
Vodeni ogledi tudi ob 14.00, 15.00, 16.00 in 17.00.
Prijave na: prijava@mgml.si. Prost vstop.

Četrtek 10. junij 10.00-18.00, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO, Rusjanov  trg 7).
Razstava Predmet in zbirka. 
Razstava Ivan Jager in ljubljanska šola za arhitekturo. 
Prost vstop.

Četrtek 10. junij ob 18.00, zbirno mesto pri Prešernovem spomeniku. 
Sprehod po secesijski Ljubljani s Katarino Metelko (MAO). 
Prijave na: izobrazevanje@mao.si. Število udeležencev je omejeno.

Petek, 11. junij ob 18.00, Švicarija (MGML, Pod turnom 4). 
Vodeni ogled po Švicariji s Tatjano Adamič in Aleksandro Renčelj Škedelj, ZVKDS, OE Ljubljana.
Prijave do 11. 6. 2021 do 13.00 na: tatjana.adamic@zvkds.si. Prost vstop.

Program je za obiskovalce brezplačen. Zaradi ukrepov NIJZ je število udeležencev na vodenih obiskih omejeno in so potrebne prijave.

Pametna mesta 2021 - Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti

Slika: Pametna mesta 2021 - Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti
0 15348

Pametna mesta 2021 - Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti

oddaja povzetkov do 21. 6. 2021, konferenca bo potekala v Ljubljani 16. in 17. septembra 2021

V mestih promet ostaja eden večjih virov emisij CO2, ki se v zadnjih letih ne zmanjšujejo. V luči razvoja ogljično nevtralnih mest se postavlja vprašanje, kakšne pristope lahko uporabimo za preobrat na področju emisij, ki bo v prihodnje ohranjal ali celo izboljševal dostopnost prebivalcev do storitev in zagotavljal njihovo mobilnost. Spremembe na področju rabe goriv in razvoj informacijskih tehnologij pri načrtovanju, izvajanju, spremljanju in komunikaciji z uporabniki obetajo, da bodo pri tem igrali pomembno vlogo. Vendar za dosego ambiciozno zastavljenih ciljev glede emisij CO2 in širših vplivov prometa na kakovost bivanja v mestih samo te spremembe ne bodo zadostovale. Mesta bodo morala v luči teh ciljev in na novo razpoložljivih tehnologij na novo premisliti, kako bodo prebivalci živeli, delali in dostopali do ključnih storitev. Za dosego tega bo potreben uravnotežen razvoj, pa tudi močna prepletenost prostorske, prometne in digitalne dostopnosti.

Pošljite nam svoje prispevke za znanstveno konferenco Pametna mesta 2021: "Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti", ki se bo odvijala od 16. do 17. septembra 2021 v Ljubljani.

Povzetke prispevkov lahko oddate do 21. junija na spletni strani konference.

Po zaključku konference bomo prispevke v obliki člankov objavili v zborniku konference, izbrane članke pa v recenzirani znanstveni reviji Urbani izziv.

Več informacij.

Sodelujemo na 3. Nacionalni konferenci o prehrani in telesni dejavnosti

Slika: Sodelujemo na 3. Nacionalni konferenci o prehrani in telesni dejavnosti
0 6080

Sodelujemo na 3. Nacionalni konferenci o prehrani in telesni dejavnosti

26. in 27. maj 2021, preko spleta

Vabljeni na 3. nacionalno konferenco o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki jo organizirata Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). V sekciji Zmanjšajmo sedeči način življenja bo s prispevkom Prostorsko načrtovanje, ki spodbuja telesno dejavnost sodelovala tudi mag. Ina Šuklje Erjavec. Predstavila bo, kaj je potrebno upoštevati pri načrtovanju zelenih površin in drugih odprtih prostorov, da so ti ustrezni in privlačni za vsakdanjo aktivno uporabo.

Konferenca bo potekala 26. in 27. maja 2021 preko spleta. 

Program konference najdete na povezavi.

IZOBRAŽEVANJE "Kolo – vozilo prihodnosti!"

Slika: IZOBRAŽEVANJE "Kolo – vozilo prihodnosti!"
0 6438

IZOBRAŽEVANJE "Kolo – vozilo prihodnosti!"

torek, 1. junij 2021, od 10.00 do 14.00, na spletu

PRIJAVA do petka 28. 5. 2021, do 12.00

PROGRAM

Vabimo vas, da si rezervirate termin za udeležbo na izobraževanju "Kolo – vozilo prihodnosti!", ki bo potekalo v torek, 1. junija 2021, od 10.00 do 14.00, na spletu. PROGRAM izobraževanja, PRIJAVA do petka 28. 5. 2021. do 12.00. 

Zadnje čase raste priljubljenost kolesa kot vsakdanjega prevoznega sredstva tudi v državah in mestih, ki niso tradicionalno kolesarska. Pandemija je aktivno mobilnost in kolesarjenje še spodbudila, zato se v mnogih evropskih mestih dogaja prava kolesarska revolucija. Žal ta val pozitivnih sprememb še ni dosegel slovenskih mest, vendar je čas, da doseže tudi nas! V okviru izobraževanja bodo predstavljene izkušnje evropskih mest s hitrim razvojem urbanega kolesarjenja ter pogled slovenskih strokovnjakov, kdaj lahko takšen trende pričakujemo tudi pri nas.

Na izobraževanju bodo z nami svoje izkušnje delili:

Maria José Rojo - koordinatorka za aktivno mobilnost in zdravje ter vodja evropskih projektov pri mreži mest Polis, kjer deluje na številnih evropskih projektih. 

Lea Rikato Ružić - predsednica Ljubljanske kolesarske mreže in prometna načrtovalka v podjetju PNZ.

Gregor Steklačič - sekretar v Sektorju za trajnostno mobilnost in prometno politiko na Ministrstvu za infrastrukturo, kjer deluje kot nacionalni koordinator za kolesarstvo.

Izobraževanje organizira Ministrstvo za infrastrukturo skupaj z izvajalci projekta "Izobraževanje za trajnostno mobilnost" in je sedmo v seriji dogodkov na temo sodobnih izzivov celostnega prometnega načrtovanja, organiziranih v letih 2020, 2021 in 2022. Prednostno je namenjeno predstavnikom občin ter strokovnjakom, ki se ukvarjajo s celostnim načrtovanjem prometa na lokalni in regionalni ravni. Udeležba na izobraževanju je brezplačna. Potekalo bo v slovenskem in angleškem jeziku.

Documents to download

"Ven za zdravje"

Slika: "Ven za zdravje"
0 6061

"Ven za zdravje"

Poddaja v okviru Liber.ac 2021, 18. 5. 2021, ob 18h

PODDAJA, 18. 5. 2021, ob 18h

PROGRAM LIBER.AC2021

Na letošnjem sejmu akademske knjige Liber.ac 2021 z naslovom Stopinje v mestu bo v poddaji predstavljena tematika projekta in priročnika Ven za zdravje, ki poudarja kako pomembno je pri prostorskem načrtovanju posvetiti pozornost zelenim površinam saj spodbujajo telesno aktivnost mestnih prebivalcev in izboljšujejo njihovo zdravje. O vsem tem bosta razmišljali Ina Šuklje Erjavec in Jana Kozamernik, sodelavki z Urbanističnega inštituta Republike Slovenije.

Poddaja se bo v okviru akademskega sejma knjige Liber.ac 2021 odvrtela v torek, 18. 5. 2021, ob 18. uri. Spremljate jo lahko na povezavi.
Več informacij o programu najdete na zavihku Program Liber.ac 2021.

Naravne prvine omogočajo stik z naravo, ki ima dokazano zelo pozitiven učinek na počutje in zdravje ljudi in ga ni mogoče nadomestiti, zato je izjemnega  pomena načrtovanje zelenih površin za spodbujanje telesne aktivnosti prebivalcev. Pri urbanem prostorskem načrtovanju so tovrstni premisleki ključni, saj  prostorsko načrtovanje neposredno vpliva na zdravje ljudi. 

Konferenca Pametna mesta 2021 "Aktivnosti Evropskih mest za dosego podnebne nevtralnosti"

Slika: Konferenca Pametna mesta 2021 "Aktivnosti Evropskih mest za dosego podnebne nevtralnosti"
0 14674

Konferenca Pametna mesta 2021 "Aktivnosti Evropskih mest za dosego podnebne nevtralnosti"

Mednarodna konferenca

Podaljšan rok za oddajo povzetkov do vključno 21. 6. 2021

PROGRAM KONFERENCE

ODDAJA POVZETKOV

SPLETNA STRAN KONFERENCE

Z veseljem Vas obveščamo, da bomo v sklopu IJS, Operacije SRIP PMiS, dne 16. in 17. 9. 2021 v spletnem okolju izvedli Mednarodno znanstveno konferenco: Pametna mesta 2021, Aktivnosti evropskih mest za doseganje podnebne nevtralnosti. Skupaj s soorganizatorji UIRSCERZMOSISOCARP in SBRA smo se odločili, da konferenco fokusiramo na prizadevanja Evrope, da do leta 2050 postane podnebno nevtralna celina. Vabimo Vas, da si ogledate poudarke konference in pripadajoči program. Cilj mednarodne znanstvene konference je prikaz možnosti za doseganje podnebne nevtralnosti mest in izboljšanje kakovosti urbanega bivanja prebivalcev mest in skupnosti.

Konferenca bo opredelila znanstveni, strokovni in poljudni vidik pametnih mest in skupnosti. V dogodku bomo povezali predstavnike občin, države in nevladnih organizacij kakor tudi predstavnike gospodarstva in razvojno-raziskovalnih ustanov. V kontekstu oddaje znanstvenih in strokovnih člankov Vas vabimo, da oddate povzetke na povezavi za oddajo prispevkov do vključno 21. 6. 2021. Vsi pomembnejši datumi za dostopni na povezavi. Program bomo sproti posodabljali. Vabljeni, da se čim bolj aktivno udeležite dogodka.

Documents to download

Sprehosad - Slike v travi

Slika: Sprehosad - Slike v travi
0 5914

Sprehosad - Slike v travi

14. 05. 2021, od 13.00 do 20.00, Polhov Gradec

Partnerji projekta Smoties vabijo na sprehod z razlogom – na Sprehosadu bomo v hribovitem zaledju občine Medvode preverjali možnosti za kreativno in participativno nadgradnjo javnih prostorov, pri tem pa zasejali tudi medovite rastline – naj se »bufetna sezona« začne tudi za čebele!

Prijava: 

Zvonka Simčič 041 214 097

zvonka.simcic@siol.net

VEČ INFORMACIJ

Partnerji projekta Smoties vabijo na sprehod  z razlogom – na Sprehosadu bomo v hribovitem zaledju občine Medvode preverjali možnosti za kreativno in participativno nadgradnjo javnih prostorov, pri tem pa zasejali tudi medovite rastline – naj se »bufetna sezona« začne tudi za čebele!

Z sejanjem bomo na različnih lokacijah po Polhograjskem hribovju zasejali pisano cvetje. S tem se bomo pridružili akcijam, ki stremijo k vrnitvi travnikov, kot so bili včasih. Semena so košček vrta iz podjetja Weleda, podjetja, ki ga je zasnoval Rudolf Steiner, utemeljitelj Goethejevega inštituta in začetnik Antropozofije.

Sejanje bomo izvedli s pohodom v petek, 14. 5. 2021. Pričetek pohoda bo ob 13. uri izpred kozolca pod Sv. Marjeto v Žlebeh. Nato bomo preko Jetrbenka podali do Katarine in nadaljevali do Belega. Na poti bomo na posameznih lokacijah zasejali cvetlice – delali cvetoče slike v travi. Glavni sejalni prostor bo na Belem na Domačiji Pr'Lenart. Slikanje v travi bosta vodili mag. akad. slikarka Zvonka T. Simčič in akad. slikarka Mojca Senegačnik. Ob zaključku sejanja bo glasbena skupina Kranjci zaigrala Vivaldijevo Pomlad in še nekaj skladb v omenjenem duhu. Zadišalo bo po domači kuhinji s presenečenji.

Več informacij o Sprehosadu, Slikah v travi na povezavi.

Konferenca Pametna mesta 2021 "Aktivnosti Evropskih mest za dosego podnebne nevtralnosti"

Slika: Konferenca Pametna mesta 2021 "Aktivnosti Evropskih mest za dosego podnebne nevtralnosti"
0 14230

Konferenca Pametna mesta 2021 "Aktivnosti Evropskih mest za dosego podnebne nevtralnosti"

Vabljeni k oddaji povzetkov prispevkov za znanstveni del do 9. 5. 2021

Ljubljana 17. in 18. 6. 2021, spletna konferenca

VEČ INFORMACIJ

Odločili smo se, da pripravimo znanstveno konferenco v luči prizadevanj Evrope, da do leta 2050 postane podnebno nevtralna, k čimer vodijo nove misije Evropske komisije, med njimi tudi misija »100 podnebno nevtralnih mest do leta 2030 – za državljane«. V tej misiji bo komisija podprla in promovirala 100 evropskih mest na njihovi poti do ogljične nevtralnosti.

Teme konference bodo osvetlile nekatera vprašanja, s katerimi se srečujejo in se bodo srečevala mesta na poti do podnebne nevtralnosti. Mesta in njihovi predstavniki bodo dobili vpogled v možne predloge in rešitve za težave, ki jih čakajo pri vzpostavljanju podnebne nevtralnosti.

Konferenca bo naslovila tri teme, od katerih so vse tri enako pomembne pri doseganju podnebne nevtralnosti. Prva tema se dotika proizvodnje, shranjevanja in distribucije obnovljivih virov energije, druga tema predstavlja možne rešitve spopadanja z izpusti toplogrednih plinov, še posebno CO2, ki ga je med njimi največ. Tretja tema se bo lotila mobilnosti, in kako lahko nove oblike mobilnosti pripomorejo k zmanjšanju izpustov CO2.

Konferenca bo gostila strokovnjake z različnih področij na štirih okroglih mizah, kjer se bodo še dodatno osvetlile teme, ki nas čakajo na poti k doseganju podnebne nevtralnosti v naslednjih letih.

Cilj konference je prikaz možnosti za doseganje podnebne nevtralnosti mest in izboljšanje kakovosti urbanega bivanja prebivalcev mest.

VEČ

Documents to download

57. ISOCARP hibridni kongres »Novi časi, boljši kraji, močnejše skupnosti«.

Slika: 57. ISOCARP hibridni kongres »Novi časi, boljši kraji, močnejše skupnosti«.
0 14310

57. ISOCARP hibridni kongres »Novi časi, boljši kraji, močnejše skupnosti«.

Rok za oddajo povzetkov je 16. maj 2021

Vabimo vas k oddaji povzetkov in prispevkov za 57. ISOCARP hibridni kongres »Novi časi, boljši kraji, močnejše skupnosti«. Rok za oddajo povzetkov je 16. maj 2021. Več informacij na povezavi.

Vidiki kakovosti zelenih površin za mlade

Slika: Vidiki kakovosti zelenih površin za mlade
0 6477

Vidiki kakovosti zelenih površin za mlade

11. maj 2021, od 14.30 do 16.30, na platformi ZOOM

Webinar je namenjen predvsem mladim od 15 do 25 let

PRIJAVA

Kakšnih zelenih površin si želijo mladi?
Dogodek je namenjen predvsem mladim od 15 do 25 let, na njem pa bodo predstavljeni vidiki kakovosti zelenih površin in kakšni so pristopi načrtovanja zelenih površin in možnostih njihove uporabe.
Preko interaktivne razprave bomo preverili ali smo strokovnjaki pravilno prepoznali potrebe mladih glede zelenih površin in njihove uporabe oziroma ali te strokovno prepoznane potrebe držijo in so aktualne.
Na dogodku bodo imeli udeleženci možnost predstaviti v čem sami vidijo probleme pri uporabi zelenih površin in predstaviti svoje ideje za izboljšanje stanja.

Izobraževanje bo preko spleta potekalo 11. maja 2021 od 14.30 do 16.30, prijave se zbirajo preko povezave.


*Webinar organizirata Urbanistični inštitut Republike Slovenije in Inštitut za zdravje in okolje v okviru projekta Partnerstvo za okolje in zdravje, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

Documents to download

RSS
123578910Last

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top